Prima etapa a ranii – faza inflamatorie

peha-haft

(!)Specialistii Hartmann recomanda:I. In prima faza, faza inflamatorie (exudativa sau de curatare) – plaga poate fi superficiala sau adanca, cu sangerare, umflata, dureroasa si poate cauza dificultate de miscare a membrului afectat. In plaga pot exista celule moarte, tesut distrus, microbi, fibrina (o proteina a organismului de culoare alb-galbuie si consistenta vascoasa care se secreta in exces in plagile cronice) si o cantitate variabila de exsudat (secretie cu compozitie asemanatoare sangelui). In cazul in care incarcarea microbiana este foarte mare, plaga este infectata si poate secreta un lichid laptos, galben, verde sau maro, deseori urat mirositor (puroi). In aceasta faza marginile plagii sunt de culoare rosu aprins, calde, dureroase si umflate.

Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.

In acesta faza de curatare sunt recomandate pansamentele umede care curata plaga de celulele moarte, tesuturile distruse, fibrina si exudatul in exces. Pansamentul se alege in functie de adancimea plagii astfel: pentru plagi superficiale cel mai potrivit pansament este Tender Wet 24 sau Tender Wet 24 active, in timp ce pentru plagile profunde (cu adancime mai mare de 0.5 cm) pansamentul potrivit este Sorbalgon sau Sorbalgon T. Cand plaga este infectata, pentru a distruge microbii, se poate folosi ca prim strat pansamentul cu argint metalic, Atrauman Ag, iar pentru preluarea secretiilor incarcate cu microbi se va aplica deasupra acestuia un pansament cu proprietati absorbante (Tender Wet24, PermaFoam sau o compresa din fulgi de celuloza Zetuvit).

Un tratament eficient al plagii, cu pansamente moderne, trebuie sa asocieze la fiecare schimb de pansamente, o igiena riguroasa a zonei afectate prin spalare cu apa si sapun neutru, utilizarea unui antiseptic local (ex. betadina) si ingrijirea pielii inconjuratoare cu ulei hidratant (ex. Menalind).

zetuvit

II. Faza a doua a ranii – faza de hemostaza

(!)Specialistii Hartmann recomanda:In cea de-a doua faza, faza de hemostaza (de granulatie sau proliferativa), plaga este curatata, au fost indepartate toate celulele moarte, tesuturile distruse, fibrina si exudatul in exces si a disparut infectia, tesutul ramas fiind sanatos, de culoare rosu aprins (tesut de granulatie). In aceasta faza sunt recomandate pansamentele umede, care sa preia eventualul exudat ramas si care sa stimuleze formarea tesutului nou.Daca plaga are in continuare secretii abundente, cel mai potrivit pansament este Perma Foam, Perma Foam comfort sau Perma Foam cavity, in functie de adancimea acesteia.Pentru plagile cu secretii moderate este indicata folosirea pansamentului cu hidrocoloid, Hydrocoll.In cazul in care plaga nu mai secreta (este uscata) este recomandata folosirea pansamentului transparent cu hidrogel Hydrosorb sau Hydrosorb comfort.Un tratament eficient al plagii, cu pansamente moderne, trebuie sa asocieze la fiecare schimb de pansamente, o igiena riguroasa a zonei afectate prin spalare cu apa si sapun neutru, utilizarea unui antiseptic local (ex. betadina) si ingrijirea pielii inconjuratoare cu ulei hidratant (ex. Menalind).

III. Faza a treia a ranii – faza de cicatrizare

(!)Specialistii Hartmann recomanda: In ultima faza, cea de-a treia, atunci cand a inceput deja cicatrizarea (epitelizarea) se observa micsorarea evidenta a dimensiunii plagii si formarea de piele noua. In aceasta faza pot fi pastrate pe plaga, pana la inchiderea completa, pansamentele din faza a doua, Hydrocoll, Hydrosorb sau Hydrosorb comfort in functie de volumul secretiilor din plaga. Un tratament eficient al plagii, cu pansamente moderne, trebuie sa asocieze la fiecare schimb de pansamente, o igiena riguroasa a zonei afectate prin spalare cu apa si sapun neutru, utilizarea unui antiseptic local (ex. betadina) si ingrijirea pielii inconjuratoare cu ulei hidratant (ex. Menalind).

Important!PerVita va ofera gratuit posibilitatea de a primi consilierea specialistilor Hartmann cu privire la tratarea escarelor. Pentru acest serviciu,  sau comenzi, trimiteti email la adresa: office@pervita.ro, sau sunati la  074 021 46 47.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *