De ce apar escarele și cu poate fi prevenita aparitia lor?

protectie-calcaie

Cunoscuta in lumea medicala si sub denumirea de ulcer de decubit sau ulcer de presiune, escara este una dintre cele mai neplacute complicatii care poate aparea in urma imobilitatii. Din pacate, aproape  8% dintre decesele care apar la pacientii cu paralizie totala sunt cauzate de escare.

Escara este o rana aparuta din cauza pozitiei fixe a corpului si daca nu este tratata ajunge sa fie o rana deschisa care se poate infecta.

De ce apar escarele? Care sunt principalii factori de risc?

Exista multi factori de risc care duc la aparitia escarelor, imobilitatea fiind factorul principal. Astfel, majoritatea persoanelor care au o astfel de problema sunt cele care sunt intr-un scaun cu rotile si nu au capacitatea de a se misca.
Pe langa asta, aparitia escarelor mai poate sa fie cauzata si de :

  • Piele fragila, care este asociata de cele mai multe ori cu persoanele varstnice;
  • Prezenta unei boli cronice in organism. Diabetul, bolile vasculare sau alte afectiuni care nu lasa corpul sa se alimenteze corect cu sange pot sa genereze un risc crescut de aparitie a escarelor.
  • Subnutritia. Este o alta cauza destul de frecventa ce duce la aparitia acestei probleme.
  • Varsta inaintata.
  • Incontinenta urinara sau fecala.

Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.

Ceea ce este de retinut este ca toti factorii enumerati mai sus au o legatura directa cu imobilizarea, asadar, principala cauza este imobilizarea la pat sau intr-un scaun cu rotile.

terapia-ranilor-cronice

Cum pot fi prevenite escarele?

Exista mai multe metode prin care o astfel de problema poate să fie prevenita. Daca starea pacientului permite acest lucru, este bine sa fie repozitionat cel putin o data la doua ore, prin ridicare. Trebuie sa se evite frecarea de pat, deoarece poate sa agraveze riscul.

Sunt recomandate saltelele antiescare si pernele din spuma poliuretanica. In felul acesta se evita contactul direct dintre proeminentele osoase. In principiu, scopul principal este de a indeparta presiunea din zonele cu risc.

Mediul ambiental este si el foarte important, in asa fel incat sa nu existe riscul de uscare a pielii. Astfel, temperatura trebuie sa fie mentinuta la un nivel cat mai mare de confort, evitandu-se caldura sau umiditatea excesiva. Daca pielea pacientului este uscata, este bine sa se foloseasca creme hidratante care protejeaza pielea.

Pacientii cu risc de escare trebuie sa fie inspectati sistematic, cel putin o data pe zi, pentru a se descoperi anumite zone in care pot aparea probleme. Se insista pe zonele cu proeminente osoase si se aplica o toaletare blanda, in care se evita apa fierbinte, frecarea excesiva a pielii sau presiunea.

In general, escarele pot fi prevenite sau odata ce au aparut, pot fi tratate. Este nevoie, insa, de foarte multa grija din partea celui care ingrijeste pacientul si de atentie la fiecare detaliu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *